Иако развивањето македонски игри сѐ уште е во почетните фази, полека почнува да се забележува понуда од квалитетни игри со кои може да се пофали и нашата држава. Поголемиот дел од македонските тимови, спартански се соочуваат со сè што ќе им биде фрлено и произлегуваат како ултимативни победници, со игри кои се вдомуваат во компјутери […]

Прочитај повеќе

Steam објави статистика за преземање на игри и интернет сообраќај за сите држави каде нивната услуга е достапна, што е речиси целиот свет. Според статистиката лидери се чини и очекувано се САД, Русија и Германија со симнати 16,7 петабајти, односно 7,4 PB и 5,2 PB. Според оваа статистика САД се одговорни за 21,2 отсто од целокупниот […]

Прочитај повеќе

Инди заедницата во Македонија е релативно млада. Стартуваше од пред две-три години со организирање на настани како Game Jam, Инди пиво, и креативни (и интернационални) Alt Ctrl настани за креирање на алтернативни контролери. Но, и покрај целиот ентузијазам и талентирани развивачи, сепак е реткост да најдеме македонски игри. Зошто? Според Гораст Цветковски, попознат како Skullmonkey […]

Прочитај повеќе