Слично како и безбедносните агенциите од САД, и Europol се жали на сè поквалитетната енкрипција на податоците, обвинувајќи ги онлајн комуникациите за најголем предизвик со кој се соочуваат во борбата со тероризмот и онлајн криминалот. „Технолошките компании треба да размислат за влијанието кое го има софистицираниот софтвер за енкрипција, врз спроведувањето на законите“, вели Роб […]

Прочитај повеќе

Европската Унија сериозно размислува да воведе нов начин за справување со сајбер-тероризмот. Унијата планира да креира нова единица за анти-тероризам, која ќе биде дел од Europol и ќе биде задолжена за отстранување на повиците за Џихад на Интернет, јави Financial Times. Единицата треба да биде подржана од сите држави членки на Унијата, а би функционирала […]

Прочитај повеќе

Europol и Федералното истражно биро (FBI) во заедничка акција на 6-ти ноември затворија над 400 сајтови помеѓу кои и Silk Road 2.0 и уапсија 17 сопственици на сајтови. Ова е нajголема акција против продавниците на илегална стока на „скриениот веб“ досега. Станува збор за сајтови кои се скриени со помош на Tor мрежата. Тor мрежата […]

Прочитај повеќе

Има само стотина шефови на чело на сајбер-криминални банди во светот, кои стојат зад глобалниот сајбер криминал, вели шефот на Europol Cybercrime Centre, Троелс Оертинг во интервју за BBC Radio. Шефот на одделот за сајбер криминал открива дека идентитетот на „поглаварите“ им е генерално познат и дека доколку успеат да ги затворат нив ќе колабира […]

Прочитај повеќе