За да претстави дел од предностите на 5G мрежата, Samsung креираше „5G град“. Во целата зона покриеноста е со 5G, што овозможува куп IoT и паметни уреди да бидат постојано онлајн. За малку подлабок поглед во иднината, погледнете го видеото.

Прочитај повеќе

Nokia и Vodafone ги објавија своите планови во 2019 година да лансираат 4G мрежа на Месечината. Станува збор за научен проект кој ќе овозможи куп податоци да бидат испраќани од Месечината назад кон Земјата. Ова можеби изгледа непотребно, но технологијата ќе овозможи два ровери да стримаат видео директно до станицата. Станицата ќе биде лоцирана на […]

Прочитај повеќе

Последната State of the LTE анализa на мобилниот интернет, направенa од OpenSignal, покажува дека Шпанија ја има најбрзата LTE мрежа, a Јужна Кореа ја има најдобрата покриеност. За жал Македонија ја нема во истражувањето, но OpenSignal има алатки со кои може да се анализира земјата. Истражувањето е направено благодрение на 6 милиони доброволци кој ја […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост од Андреј Шевченко, кој работи како маркетинг експерт во софтверска компанија во Варшава, и е во постојана потрага по интересни гаџети) Издржливоста на батеријата кај денешните Android телефони е еден од најголемите предизвици за Google. Со промоцијата на Lollipop во јуни видовме дека Google се обидува да го реши овој проблем […]

Прочитај повеќе

Qualcomm ги претстави новите процесори Snapdragon 210, кој е наменет за поевтините телефони, но со малку поголема моќ за подобри екрани и поддршка за побрзиот 4G/LTE интернет. Snapdragon 210 е наменет за „entry“ телефоните, но со нужно прилагодување, бидејќи досегашниот процесор Snapdragon 200 немаше поддршка заа LTE. Процесорот ќе има четири-јадрена и можна двојадрена верзии […]

Прочитај повеќе

Корисниците на трите најголеми македонски оператори сега можат да сурфаат со супер-брз интернет. Како што беше очекувано, One се приклучи на T-Mobile и Vip, и ја стартуваше својата 4G/LTE мрежа. Но, One го стартува 4G-то првин само за USB интернет стиковите со неколку промоции, за мобилните телефони корисниците ќе треба да почекаат. (Tnx до Горјан […]

Прочитај повеќе

T-Mobile Македонија е првиот од трите македонски оператори кој ќе понуди мобилно сурфање преку 4G мрежа. За почеток пристапот ќе биде ограничен на селектирани делови од Скопје, и тоа во Центар, Карпош, Аеродром, Кисела Вода, и во Маврово. По тестирањето се очекува мрежата да биде пораспространета. Побрз интернет е секогаш добро да се има, иако […]

Прочитај повеќе

Професорот на Virginia Tech, Џефри Рид предупредува дека терористи, криминалци и хакери можат да срушат цели LTE мрежи со евтина опрема која чини само 650 долари. Злонамерниците треба да го попречат синхронизирањето на телефонот со базната станица, сигналот на 4G мрежата е составен од повеќе подсистеми и ако „откаже“ еден од нив, сте ја „загубиле“ базната станица. LTE […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации го избра Оne за дигитален оператор кој е задолжен да ги префрли националните и локалните телевизии на дигиталната платформа. Телевизиите ќе треба да платат по 150.00 евра годишно за дигиталниот сигнал, односно локалните треба да платат 20.000 евра. AEK вели дека One треба за десет дена да иплати 300.001 евро за […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) го објави тендерот на радиофреквенции за користење на 4G технологија. „Отпочнувајќи од 01.09.2013 год, операторот кој ќе добие одобрение за користење на овој фреквенциски опсег наменет за ЛТЕ (long term evolution) технологија ќе отпочне со користење на радиофреквенции за обезбедување на услугите до крајните корисници.“, вели АЕК. Четвртата генерација на […]

Прочитај повеќе

Австралискиот суд го казни Apple со парична казна од 2,25 милиони долари поради ширење на лажни информации. Имено, откако Apple го објавија новиот iPad, веднаш почна со рекламирање на можноста за користење на 4G мрежата. Аpple велеше дека нивниот iPad WiFi + 4G може да се поврзи на мрежата на Telstra LTE во Австралија, што не […]

Прочитај повеќе

Може да се очекува наскоро европејците да имаат 4G пристап до интернет преку мобилни уреди. Европскиот парламент официјално ја одобри фрефенцијата 800 MHz за ултрабрзата 4G мобилна мрежа. Сега 800 MHz фрекфенцијата се користи за аналогна телевизија, но овој краен рок поставен од Европскиот парламент диктира дека државите членки на Европска унија мораат да ja […]

Прочитај повеќе