Најголемата друштвена мрежа додаде нова функционалност која на корисниците ќе им овозможи да си додадат 3д слики. Станува збор единствено за „козметичка“ промена, а и сликите кои ги додаваат која го прави изгледот на Facebook поинтересен. Не станува збор за вистински 3Д-слики туку за ефект кој се остварува благодарение на камерите на iPhone. Со ова […]

Прочитај повеќе

Во 2001 најверојатно се случи најголемото злосторство кога светското културно наследство е во прашање. Талибанците уништија статуи на Буда стари 1500 години. Но, токму овој момент го инспирира Бен Кацира да направи нешто за да го заштити светското наследство. Г. Кацира е креатор на првиот ласерски систем за 3д мапирање. Неговата идеја ќе овозможи преку […]

Прочитај повеќе

Новото продолжение на Хари Потер, Фантастични ѕверки и каде да се најдат, поодамна е во кино салите. Љубителите на серијалот веќе сигурно го изгледаа филмот, ја знаат приказната и ги виделе визуелните ефекти. Одличните ефекти се постојано присутни во серијалот, а ниту овој дел не е исклучок. Видеото на Wired има повеќе податоци за ефектите […]

Прочитај повеќе

Најверојатно никој веќе не помислува сериозно на Paint кога се зборува за софтвер за цртање…. Алатката е доволна за минимално и често доволно едитирање на сликите. Сепак Microsoft не е задоволен со ова и работи на нов редизајн на алатката. Со промената алатката ќе овозможи едноставно 3Д-едитирање или нешто што наликува на 2.5Д-моделирање во дел […]

Прочитај повеќе

Itseez 3D е iOS апликација за iPad која со помош на додаток од Occipital овозможува креирање на 3D-објекти со нивно фотографирање. Креирањето на 3D-објекти  е едноставен, но напорен процес бидејќи корисникот треба да го фотографира моделот од повеќа агли без притоа да ја измести камерата. Вака креираните модели можат да се искористат за најралични потреби […]

Прочитај повеќе

Српскиот дневен весник Блиц денеска слави 17 години од своето основање, по овој повод редакцијата денешното издание на весникот ќе го издаде во 3Д-формат.  3Д-изданието доаѓа на 56 колор страни и специјални очила со кои читателите ќе можат да гледаат 3Д визуелизации и слики. „Се започнува со пронаѓање на адекватни објекти и агли за фотографирање […]

Прочитај повеќе

Skype потврди дека развива 3Д видео разговори, но, за жал, тие разговор ќе бидат достапни дури во подалечна иднина. „Работевме во лабораторијата на можностите на 3Д дисплеите и можноста за 3Д снимање“, вели Марк Жилет од Microsoft за BBC. 3Д телевизорите, мониторите и лаптопите веќе се прифатени од корисниците, но најголем проблем за имплементација на […]

Прочитај повеќе

Дали Microsoft планира да го револуционира гејмингот и центарот за домашна забава? Новиот патент на Microsoft, предвидува систем кој прикажува слика на целата околина, поточно на целата соба, налинк на Holodeck што го имаме видено само во научно-фантастичната серија Star Trek. „Уживањето на корисниците во видео игрите и сродните медиуми може да се зголеми со […]

Прочитај повеќе

YouTube овозможи за сите корисници и бета тестери да ги гледаат во 3Д сите видео клипчиња кои се закачени на сервисот во 1080p квалитет без потреба да ги претвараат сами во едиторот. Опцијата се наоѓа до копчето за квалитет на сликата. Откако ќе го одберете највисокиот квалитет на видеото, почнувајќи од 720p, ќе ви се […]

Прочитај повеќе

Тимот што го развива Chrome, веб прелистувачот на Google, ја најави следната бета верзија на Chrome која вклучува поддршка за 2Д графика што префрла теретот од процесорот врз графичката карта. Ова значи дека Chrome сега ќе има подобрен 3Д перформанс на стари оперативни системи на поспори компјутери како Windows XP, потфат за кој Google тврди дека […]

Прочитај повеќе

Иако сега скокаме од среќа на новиот Transformers филм што се гледа со 3Д очила, стереографската технологија веќе подолго време постои и е достапна во Њујоршката јавна библиотека, но досега никој не ја реискористил таа технологија користејќи понови методи за прикажување 3Д содржини. Сега библитеката ја претстави Stereogranimator, апликација која користи анимирани .gif фотографии за […]

Прочитај повеќе

Од 4-ти февруари скопското кино Милениум ќе започне со проекции на 3Д филмови. Првиот премиерен филм ќе биде филмот „Pina“ кој е приказна за познатаа кореографка и танчерка Пина Бауш, режиран од култниот Вим Вендерс. Филмот ќе се прикажува на 4.02 со почеток во 20:00 часот. По премиерата „Pina“ ќе биде дел од редовниот репертоар […]

Прочитај повеќе