Природата е најголемиот градител. Oва го препозна и италијанската градежна компанија Wasp која инспирирана од начинот на кој градат осите започна со 3д принтер да гради кружни куќи. Инспирацијата од осите не застанува тука, за изградбата на куќите Wasp користи земја и земјоделски отпад. Првата куќа компанијата ја изгради во Маса Ломбардо населено место во […]

Прочитај повеќе

Во април Formon беше прогласен за „Иновација на годината“ на Албанските национални ИКТ награди 2016, и со право. Приштинскиот стартап, кој беше стартуван во април 2015 година, има фантастичен продукт – свој 3Д принтер кој може да претвори било кој виртуелен модел во вистински објект. Нивниот Formon Core работи на технологија наречена Fused Dеposition Modeling […]

Прочитај повеќе