Пред 30 години студентот Линус Торвалдс на светот му го претстави своето хоби, мал и бесплатен оперативен систем. Објавата на 25 август 1991 година беше поставена во информативната група comp.os.minix. „Здраво на сите кои го користите minix – Работам на (бесплатен) оперативен систем (само како хоби, нема да биде голем и професионален како gnu) за […]

Прочитај повеќе