Базата на податоци на Федералното истражно биро на САД има над 117 милиони лица за потребите на автоматско препознавање на ликови. Ова значи дека агенцијата има податоци за половина од полнолетните граѓани на САД, а најголем дел од нив претходно не се поврзани со криминал. Најмалку четвртина од локалните и федералните полициски станици имаат пристап до […]

Прочитај повеќе

Извадок од емисијата ‘Database’ од 1984 година која се емитувала на програмата на британската ТВ Thames. Во емисијата се објаснува како во осумдесетите години се испраќала и-мејл порака.

Прочитај повеќе

„Драги претплатници, вие сте регистрирани учесници на масовни протести“. Оваа SMS порака беше испратена од украинските власти до мобилните корисници кои се наоѓаа во близина на насилните протести во Украина, на кои денес беа пријавени и првите две жртви по обидот на полицијата да ги растури камповите на демонстрантите. Немирите се резултат на строгите закони […]

Прочитај повеќе

По 50 дена хакирање на разни сајтови и привлекување на огромно медиумско влијание, хакерската група LulzSec се растури. Lulz бродот се укотви, како што велат хакерите во својата официјална изјава, на истиот ден кога е роденденот на авторот Џорџ Орвел, познат по книгата „1984“.

Прочитај повеќе

<надополнето 15.12.10> Уставниот суд ги одби промените на Законот за електронски комуникации, односно ги поништи петте одредби кои и даваа моќ на полицијата да прислушува без судски налог. Одбиени се петте измени на член 4 (точки 47 и 48), член 112 (ставовите 7 и 8), член 114 (ставовите 7, 8 и 9), член 115 и […]

Прочитај повеќе