Дали знаете некој македонски стартап, било тоа да е веб сервис, компанија или мобилна апликација? Како се снаоѓа тој стартап, дали е финансиран и дали има потенцијал да излезе надвор од Македонија или е фокусиран само на локалниот пазар? Според податоците од Државниот завод за статистика од 2010 година, од вкупно 75.497 активни деловни субјекти […]

Прочитај повеќе

Како нов и неискусен твитерџија, пред да си го направам профилот се одлучив да прочитам по некој совет од веќе искусните. Наидов на некои доста добри и корисни совети, било да сте компанија или твитате само за себе, како да ги следите правите луѓе и како да привлечете следбеници. Во суштина, Twitter има смисла само ако има кој да твита, нели?

Прочитај повеќе

Македонскиот Twitter директориум 140.мк ги објави 11-те категории за #140mknagradi-те. Корисниците ќе имаат можност до 07.12 да ги номинираат кандидатите, ќе може да се номинира повеќе пати и повеќе твитерџии со @корисничкоиме во една категорија.

Прочитај повеќе

Во последно време може да се забележи дека македонската Twitter заедница постојано расне. Бројот на корисници и општо активноста на сервисот за микро-блогирање постепено се зголемува… но и покрај позитивниот раст на овие полиња, навистина интересен е самиот „менталитет” кој се разива во твитосферата каде што во последните неколку месеци најпопуларен е тагот “#mkfail” (тагот со кој се одбележува неуспехот) и тролањето („специјална вештина“ со која се исмејува сé, само заради лична забава).

Прочитај повеќе

Македонскиот Twitter директориум 140.мк доби нова 0.3.3 верзија и неколку измени. Променет е начинот на следење корисници и корисничките имиња и таговите сега можат да се кликаат.

Прочитај повеќе

Еден брз факт: Во Македонија има околу 900.000 интернет корисници. На Facebook 708.000 профили се од Македонија.
 
Oва е доста импресивна и потенцијална бројка на заинтересирани корисници за една држава каде ИТ сцената се уште е зад кулисите, далеку од мејнстримот. Но дали македонскиот Веб нуди нешто повеќе за овие корисници да се ориентираат кон локални made-in-Macedonia веб производи? Како да им понудиме квалитетно искуство на македонскиот Веб?

Прочитај повеќе

140.mk e обид на едно место да се прикаже поголемиот дел од македонската твитерсфера!

Прочитај повеќе