Спортистите ќе можаат да твитаат од Олимписките игри 2012-та во Лондон

Олимпискиот комитет ги охрабри спортистите да го споделат искуството со „друштвените мрежи и блоговите, постовите и твитовите“ на Олимпијадата во Лондон која ќе се одржи во 2012 година. Преку друштвените мрежи љубителите на спортот ќе можат да искомуницираат со спортистите на кои им е забрането да споделуваат реклами и комерцијални пораки.

„Учесниците и други акредитирани личности можат да постираат фотографии од Олимписките игри за лични употреба. Не е дозволено да се комерцијализираат, продаваат или дистрибуираат овие фотографии.“, се вели во правилата на Олимпискиот комитет.

Но, иако фотографии се дозволени, видеото и аудиото, снимени внатре во официјалните олимписки објекти не смеат да бидат споделени. Може да бидат снимани за лична употреба, но не и да се закачат во блог пост, статус или твит.

Друштвените мрежи се интересни бидејќи поставуваат директна комуникација меѓу спортистите и фановите, наместо спортистот да биде скриен зад официјални прес конференции. Директната комуникација можеби не подразбира планови за натпревар/настан и слични тактички прашања, туку уникатното искуство на спортистот, неговиот приватен живот и комуникација со фановите. Пример за правилно користење на друштвените мрежи за комуникација со фановите се Шекил О’Нил, Рио Фердинанд, Вејн Руни, Кристина Вожниачки

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии