SpaceX ќе лансира воени сателити

Втората компанија на Илон Маск, SpaceX, доби дозвола од американското воено воздухоплоство за лансирање на воени и шпионски сателити. Компанијата под раководство на г. Маск, ко-основач на PayPal и директор и на Tesla Motors, е само втора компанија со ваква дозвола покрај Lockheed Martin и Boeing кој заеднички ласираат сателите од 2006 година, јави BBC.

„Појавата на SpaceX како прифатлива комерцијална компанија која може да лансира услуги овозможува натпревар во лансирањето аз прв пат во оваа деката“, вели секретарот за воздухопловство, Дебора Џејмс. Ова условно е втор заеднички потфат на САД со SpaceX. Компанијата, која беше основана во 2002-ра година, има договор со NASA за транспорт на „стока и патници“ до Меѓународната вселенска станица. Прва можност за конкуренција со Lockheed Martin и Бoeing доаѓа веќе следниот месеци и можноста за наддавање за лансирање на GPS сателити.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии