Соларниот кров на Tesla и SolarCity во претпродажба од следниот месец

Од следниот месец започнува продажбата на соларнит кров, најави Tesla. Интеграцијата со батериите за домот со Powerwall 2 ќе овозможи домовите да бидат енергетски независни.

Иако соларниот покрив е достапен во претпродажба од април, засега нема податоци за првите испораки. Претпоставките се дека ова ќе започне во средината на 2017, иако нема официјална потврда за ова од Tesla. Веста за достапноста на соларниот кров на Twitter ја објави Илон Маск во одговор на прашање.

Соларните керамиди на Tesla се изработени од материјал кој наликува на стакло и секоја од нив е соларна ќелија. Она што навистина е импресивно е што цената на соларниот кров на Tesla е пониска од цената на традициoналните кровови. Керамидите на Tesla, се и поиздржливи, а доаѓаат во 4 верзии. Соларниот кров е изработен како соработка на Tesla и SolarCity. Оттогаш Tesla за 2 милијарди долари ги купи SolarCity, Tesla се ребрендираше во Tesla Inc.

Image: Tesla

Солaраниот кров и Powerwall 2 се иднината на компанијата. Бројот на производители на автомобили кои најавија електрични возила е поголем секој ден, па на Tesla и беше потребна област со помалку конкуренција. Дополнително соларниот дом ќе овозможи и електричните автомобили да бидат целосно „зелени“ бидејќи сопствениците на соларниот кров ќе го полнат автомобилот со електрична енегија од сонцето.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии