SoftBank и Honda сакаат да направат автомобил што зборува

Компанијата која оваа недела го купи ARM, SoftBank и јапонскиот автомобилски гигант, Honda, работат на паметен автомобил кој ќе може да зборува со своите корисници. Компаниите работат на технологија која ќе ја препознава емотивната состојба на возачот и ќе може да го охрабри или да му понуди совет, јави Reuters.

„Замислете роботите со својата супер-интелигенција да им се посветат на луѓето. Замислете дека автомобилите постанале супер-компјутери или роботи еден ден. Honda ќе биде првата компанија која ќе ја прифати оваа технологија“, вели Масајоши Сан од SoftBank.

Двете компании со заеднички напор ќе се обидат да го пронајдат решението кое ќе го овозможи ова. Технологијата е базирана на роботот Pepper кој од неодамна „се вработи“ во болница. Роботот Pepper е базиран на вештачката интелигенција на IBM Watson.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии