Со inFORM ќе може да имате физичка интеракција со објекти преку компјутер

inFORM е нов тип на дисплеј кој е буквално три димензионален и тоа на физичко ниво. Екранот е составен од илјадници стапчиња кои се поместуваат во 3Д формата. Задвижувачите се доволно силни и можат дури и да придвижат објекти кои се поставени на „екранот“. Читањето на гестикулациите и положбата на рацете или предметите е со помош на Microsoft Kinect контролерот.

Уредот е дело на Даниел Леитингер, Шон Фолмер и професорот Хироши Иши од MIT Универзитетот. Засега inForm е само еден чекор кон конечно остварување на идејата на креаторите за дисплеј кој ќе биде составен од материјали кои ќе можат да ја променат својата форма и изглед. Засега стапчињата се замена за пикселите на мониторите, но во иднина некои нови материјали ќе треба да ги заменат со што и резолуцијата ќе стане значително подобра.

inFORM – Interacting With a Dynamic Shape Display from Tangible Media Group on Vimeo.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии