Следува проект „Таблет компјутер за секое дете“?

Владата рaзмислува да набави 300.000 таблет компјутери за училиштата, дозна Нова Македонија, а потврди министерот за образование Панче Кралев. Овој проект се планира за 2015 година, а причината за користење таблет компјутери е да се избегне оштетувањето на сегашнава опрема.

„Ова се прави, како што дознаваме, поради тоа што за штетите направени со сегашната компјутерска опрема (дел од проектот „Компјутер за секое дете“), не може да одговараат учениците. Оттука, кога секој ученик би имал таблет, тогаш за него би се задолжиле неговите родители, а тој ќе мора да го чува овој уред што ќе го користи на часовите. “

Според министерот Кралев, таблет компјутер би чинел два пати поефтино од PC-jaта, но додава дека „ова засега е само план“ за кој е потребно подетални анализи за да се види дали може да се реализира.

Интересно, иако таблет компјутер е неизбежно нешто во иднината, сепак треба да се запрашаме дали е можно да се спроведува соодветна настава со нив. Таблет компјутерите би работеле на слободниот Android и за нив би требало да се креираат соодветни апликации кои ќе бидат синхронизирани со веб сервиси. Тие апликации би требале да понудат книги за читање со интерфејс за пишување, што, доколку се работи за посложени задачи, ќе биде проблем да се направат преку таблет. Поради таа причина и уникатноста на таблет компјутерите, би требало да се смени добар дел од наставната програма за да одговора со алатките.

Што е со скршените и украдените компјутери?

Интересно, министерот Кралев и Министерството за информатичко општество не можеа да дадат конкретен одговор на Нова Македониа за штетите направени на постоечките компјутери и тие што се украдени. До сега има украдени стотици лаптопи од училиштето. Еве листа до 11 февруари што ја направивме, а тука ќе ги најдете и сите останати извештаи за кражби од училиштата.

МИОА вели дека тие само ги купиле компјутерите и тие се одговорност на Министерството за образование, додека од МОН велат дека има извештај, но се чека да се усвои на владина седница пред да биде објавен во јавноста.

Нова Македонија пушува дека досега се поднесени вкупно 10 вакви кривични пријави за директори на училишта од каде се украдени компјутери и „поднесени се и други 50 барања за прекршочна постапка оти не се користеле компјутерите во наставата. Набавката на уреди од овој проект почна во 2007 година, а државата ја чинеше околу 60 милиони евра. Само изработката на проектната документација чинеше 500.000 евра“.

3 коментари на “Следува проект „Таблет компјутер за секое дете“?

  1. Проектот Компјутер за секо дете имаше две грешки. Прво немаше инфраструктура за компјутерите. Прво беа купени компјутери, па обучувани наставници и откако се расипаа компјутерите почна да се размислува за напојување, интернет, мрежи и сл. Додека сето тоа се постави, наставниците веќе заборавија што научија. Втора грешка беше "бесплатниот" оперативен систем и софтвер. Колку пари толку музика. За без пари се знае што се добива. Пред овој проект, наставниците беа обучувани да работат под Windows и откако им го сменија оперативниот систем требаше од ново да се обучуваат.
    Ако се направи истото со таблетите пак ќе се утне. Прво треба да се набави едукативен софтвер и тој да биде стандарден. Потоа треба да се обучат наставниците (ама вистински да се обучат, а не формално) и дури после да се набават таблетите. Кога велам вистински мислам не само на обука како да го вклучат и како да стартуваат некоја апликација, туку да ја научат методиката на настава преку ИКТ. Тоа што некој знае да користи таблет не значи дека знае и да држи настава со него. Во спротивно ќе ги доведеме и наставниците и учениците да си набават таблети против главоболка.

  2. Проектот Компјутер за секое дете е една од најголемите грешки што беа направени во образовниот систем. Квалитетот на средното образование е драстично опаднат. Учениците си сурфаат и немаат интерес за ништо а професорите мака мачат да одржат некакви часови. Не секој предмет може да се научи на компјутер. Требаше да се опремат само по неколку кабинети во училиштата а не сите. Грешка, итоа голема. Негативните последици ќе ги трпиме сите. Проектот за таблет единствено претставува можност за да се направи некој бизнис и некој да си добие провизии.

  3. Многу се чудни овие од сегашнава влада. Абе ако сакаш да испереш пари, не го прави тоа со вакви проѕирни проекти. За да се заштителе компјутерите, во 2015 да им се дадело таблети на децата. Секое дете ќе било одговорно за својот таблет. Смешно. Вчера им дадоа компјуери, а сега таблети, па ајде нови програми, па не знам што. Децата и професорите не работат ни на тековните компјутери бидејќи и за нив нема софтвер, не па да се прави софтвер сега за таблети. Секој проект на владата, ама баш секој, од микро проект, до макро проект, треба да оди на референдум.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии