Скопските власти ќе се возат со електрични скутери

Градот Скопје набави пет електрични скутери кои ќе се користата за потребите на градската администрација. Скутерите возат со максимална брзина од 45 км/ч и може да помине 50 км со едно полнење, за кое се потребни околу 5 часа. Цената на скутерите е околу 2.500 евра, односно потрошени се вкупно 782.458 денари за сите пет.

Според властите, електричните скутери трошат 10 денари на поминати 100 километри, и оваа штедливост би требало да биде доволна мотивација на сите граѓани, иинституции и власти да се заинтересираат за електромобилност. Секако, со електричните мотори се намалува и загадувањето бидејќи не испуштаат лоши гасови од согорување на гориво, и се полесни за оддржување. Скутерите ќе ги користат службите на Град Скопје – инспекторите, комуналните редари и други.

Неодамна Град Скопје постави и прв полнач за електрични возила во гаражата „Македонска фаланга“ со моќ од 22 киловати.

1 коментар на “Скопските власти ќе се возат со електрични скутери

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии