Некои измени, како Open Graph, се доста драстични за Facebook и, според основачот Зукербер, придонесуваат „интернетот да стане друштвен по default.“

Подолу ќе најдете дел од нив како и кратко објаснување за промените, а најдолу е видео од Марк Зукерберг кој објаснува што значат овие промени.

 • Се претстави Open Graph протоколот објаснет од Марк Зукерберг како „платформа која ќе овозможи на сајтовите да споделуваат информации за интересите на корисникот“.
 • Се изгаси Facebook Connect, а се претстави “Like” копче за директна интегрирација на друштвената мрежа со разните елементи на сајтовите. Пример ќе има “Like” копче кое ќе се појавува на секоја вест што ја читате. Доколку сте логирани на друштвената мрежа така ќе ги споделувате информациите со пријателите. Според Facebook во првите 24 часа ќе има 1 милијарда “Like” копчиња ширум мрежата.
 • Сe претстави Graph API – „драстично полесен начин“ за и девелоперите да работат со Facebook платформатa. Се претставија социјалните плагини.
 • Facebook го прифати ОАuth 2.0 стандардот за корисничка автентикација на сите овие елементи.
 • Се претставија Community Pages
 • Се претставија виртуелните пари – Facebook Credits
 • Веб сајтовите ќе можат да инсталираат бар најдолу на страната за да можат посетителите да си дискутираат со своите пријатели без да го напуштат сајтот.
 • Facebook ja промовираше Docs апликацијата базирана на Microsoft Office
 • Нема веќе Facebook Lite
>

4 коментари на “Сите Facebook новитети oд f8

 1. I do not mind sitting within my pc and doing nothing but being surprised about how excellent and wonderful this web site of yours is actually. There has no other website that keeps me glued for a time other than yours. Please keep it up!

 2. Ne bi rekol deka e ceremonijalna figura :) poveke e figura koja gi zbira parite nesto kako blagajnik :D, baska da ne zaboraveme deka prvicnata verzija ili barem del od prvicnata verzija e napisnata od nego

 3. Ме интересира колку Марк Зукерберг е архитект на овие револуционерни визии и технички решенија, како што беше Бил Гејтс во Микрософт,… или повеќе е церемонијална фигура?

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии