Сега може да купите автомобил со биткоини во Австралија

Австралија е првата земја во која ќе може да купите автомобил со дигиталната валута биткоин. Но, се работи за крос-кантри комерцијални возила oд производителот TomcarVentureBeat дека компанијата сака да биде иновативен производител на возила кој е подготвен да ги смени старите системи на дистрибуција, набавки и сега дури и платежните системи. Според него, биткоините ќе можат да ги намалат цените бидејќи нема да мора да се плаќаат трансакциски трошоци. Но, иако биткоин е децентрализирана валута, односно не е поврзана со банките, сепак ќе мора да се платат даноците во земјата.

Ашер Тан, основач на биткоин трансакцискиот систем CoinJar, вели дека „Биткоин економијата е тука. Таа се повеќе станува мејнстрим валута, прифатена од компании како WordPress и кинескиот интернет гигант Baidu. Aвстралија е еден од најголемите пазари за биткоин корисници надвор од САД, и затоа има смисла да се одговори на побарувачката“.

[youtube]Um63OQz3bjo[/youtube]

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии