Роботот „Spot“ на Boston Dynamics си најде работа во полиција

Одредот за демонтирање на експлозивни направи на полицијата од Масачусетс од месец април, неколку месеци го изнајмуваше роботот Spot од Boston Dynamics, вели радио-станицата  WBUR.

Ова е прва полиција која го користи „кучето робот“, а роботот е користен како подвижен уред за надгледување од далечина. Со него полицијата се приближувала и надгледувала сомнителни уреди и локации. Полицијата покрај тренинг на двапати го користела роботот и на терен. Во текот на овие две акции со Spot дошла до слики од сомнителни уреди и била надгледувана локација на која се криеле осомничени. Веројатно она што повеќе не интересира е прашањето на кое нема да добиеме одговор, а тоа е „Дали Spot во овие ситуации бил автономен или бил управуван од оператор?“.

Boston Dynamic е период во кој го нуди роботот на продажба и ќе биде интересно да видиме колку области на примена ќе успее да пронајде компанијата. Иако роботот има отворен софтвер кој може да за еменува во зависност на потребните на клиентот, производителот и креаторите на роботот нема да дозволат вооружување на роботот и негово користење за напад на луѓе. Компанијата јасно им го става ова на знаење на сите потенцијални клиенти.

1 коментар на “Роботот „Spot“ на Boston Dynamics си најде работа во полиција

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии