Роботи веќе можат да испорачуваат производи во Вирџинија

Вирџинија е првата држава која дозвoли испорака на продукти со роботи. Законот овозможува автономните роботи за превоз да можат да користат тротоари и пешачки премини за превоз на производи. Законот ќе стапи на силна на 1 јули, јави Recode.

Законот е дело на Рон Виланова и Вил Дестеф, но ова е комплексен проблем, па за поголема стручност консултираа експерти. Експерите доаѓаат од естонскиот стартап Starship Technology кои и работат на роботи за достава по земја.

Роботите ќе се движат со брзина до 16 km/h, а ќе можат да тежат најмногу до 22.7 килограми. За разлика од автомобилите ќе можат да бидат потполно автономни, но ќе мора да има оператор кој барем ќе го надгледува роботот. Сепак операторот може ова да го прави и преку камерите без да мора да биде во близина.

Наскоро се очекува сличен закон да донесат и Флорида и Ајдахо.

1 коментар на “Роботи веќе можат да испорачуваат производи во Вирџинија

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии