Aко сакате слобода, не користите софтвер со рестриктивни лиценци

Тој објаснува дека за да се зачува корисничката слобода е потребно софтверот да биде пристапен, слободен да се модифицира и слободен да се сподели со другите, и со тоа слободен да се дистрибуираат верзиите дури и за комерцијални цели.

Еден од аргументите на г-дин. Сталман е дека една програма може да роди илјадници идеи, а доколку таа идеја за тој програм е патентирана тогаш девелоперите ќе бидат ограничени во развој на софтверот, а со тоа и да бидат тужени.

2 коментари на “Aко сакате слобода, не користите софтвер со рестриктивни лиценци

  1. Абе… proprietary *не* се преведува како лиценциран. Слободниот софтвер како и сите други видови софтвер се „лиценцирани“. Тоа што треба да се преведе е proprietary како неслободен софтвер т.е. софтвер за кој корпорациите и/или другите видови на сопственици се екслузивни сопственици и регулатори на правата над него.

  2. не користете софтвер со рестриктивни лиценци – би било боље наслов, пошто и слободени софтвер има лиценци, gpl, fdl, apache итн итн.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии