Ребека МакКинон: Интернетот треба да не ослободи, а не да не направи робови

Активист за човековите права, Ребека МакКинон објаснува дека можеби Apple во реклама од 1984-та, претставувајќи го новиот Macintosh велеше дека новата технологија ќе не ослободи, сепак две декади подоцна, истиот Apple цензурира апликации и содржина поради моќници, цензурирајќи го Далеј Лама во Кина, цензурирајќи палестинска апликација по барање од Израел…

„Пред Интернетот слободата и недостатокот во физичкиот свет беше контролирана целосно од државата. Но сега, во сајбер светот, имаме слој од приватни владетели кои преку своите кодови и инжинерство, дизајн и сервиси функционираат како закон што одредува што можеме и што не можеме да правиме во нашиот дигитален живот.“, вели г-ѓа. МакКинон во својот TED говор.

„Нивното владеење кое се шири низ светот може да го предизвика владеењето на државата, но може и да ја продолжи контрола за што можат или не луѓето да прават со информациите.“

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии