Разгледувајте разгледници испраќани за време на Првата Светска Војна

За време на Првата Светска Војна, единствен начин на комуникација помеѓу војниците и нивните семејства биле разгледници.

Return to Sender Map е вебсајт каде добивате пристап до мапа преку која не само што можете да го гледате патот низ кој патувале разгледниците туку и да читате најразлични податоци поврзани за нив. Од една друга локација, имате пристап до архива од разгледници кои биле купувани во тој перид, како и пораките кои биле пишувани од задната страна.

Проектот е овозможен благодарение на архивата Europeana 1914-1918. Со посетување на сајтот и кликнување на линкот за интерактивна мапа, можете дополнително да ги филтрирате податоците според година, земја, град и други критериуми.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии