Растот на паметните телефони, Android се искачи на второ место

„Ова е третo последователно двојно зголемување на продажбата година по година, што покажува дека има побарувачкa.“ вели Каролина Миланеси, истражувач од Gartner.

Од глобалната продажба, скоро 25.5 отсто, 20.5 милиони од продадените телефони работат на Android со што мобилната платформа на Google се искачи на втор место на листата на најголеми платформи. Аndroid e зад Nokia Symbian која има над 36.5 отсто од пазарот, но пред Apple-овиот iOS кој сега држи 16.7 отсто од пазарот, односно Apple продаде 13.4 милиони iPhone уреди.

Што се однесува до продажбата на уредите, Nokia се уште е на прво место, останатите слeдат:

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии