Профитот на Apple спореден со профитот на Google и Microsoft

Виктор Дано

во Свет

Сите три компании се софтверски гиганти кои заеднички на своите рамења го држат технолошкиот свет, но една од нив успева да профитира далеку повеќе од другите две. Ова разлика не е направена бидејќи Microsoft се тражи себе си со нов Windows 8 со двоен интерфејс, ниту пак што Google се мачи со фрагментираниот Android, туку бидејќи Apple создаде нов пазар за своите iPhone и iPad уреди.

Но, сите три компании се во тежок период, забележува Verge кој објави интересни графикони за споредба. Ниту една од компаниите не го исполни очекувањата на инвеститорите на Вол Стрит, иако сите остануваат неверојатно профитабилни.

Секако дека профитот на Apple зависи многу од пазарот на паметни уреди, па можеби треба да го споредиме со профитот oд 8,3 милијарди долари на Samsung. Но, како што забележуваат читателите на Verge, Samsung е производител за се и сешто, не само за паметни телефони, и зависи многу од Google Android. Иако Samsung останува профитабилен, сепак вредноста му падна за 30 милијарди долари во последните три месеци.

5 коментари на “Профитот на Apple спореден со профитот на Google и Microsoft

  1. Бреее Јабучариве.. Не знаев за гоглето дека толку долу било рангирано, затоа изгледа свртија на evil..

    Дечки Дали можете да извадите вакви статистики за Македонските ИТ и Медиски Компании ?

    Тоа би било многузанимливо… Пример онајн присутните медии и ИТ

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии