Пријавете данок преку Интернет

Управата за јавни приходи стартува веб сервис преку кој од 16-ти февруари граѓаните ќе можат да поднесуваат даночна пријава. Наместо да се туркаат на шалтери, тие ќе можат да поднесат даночни пријави од дома, во било кое време.

Електронското пријавување на данок ќе функционира преку USB токен. Граѓаните ќе се регистрираат на etax.ujp.gov.mk, ќе треба да потпишат документ со дигитален сертификат на USB токен кој може да се купи во КИБС или Македонски Телеком по цена од 830 и 950 денари, и кој ќе може да се користи за сите видови на електронски услуги.

„Со овој сертификат се врши авторизација и дигитално се потпишува даночната пријава со цел да се намалат погрешните уплати на даноците, системот овозможува генерирање на електронски налози на плаќање. Овие налози ќе бидат достапни за банките, така што при уплатата во платниот промет по налог на даночниот обврзник истите ќе бидат повлечени од страна на банките и на тој начин ќе се затвори трансакцијата. Освен електронско доставување на даночни пријави, системот нуди и електронско поднесување и на 40 тина други даночни поднесоци.“, вели заменик-министерката за ИТ, Марта Арсовска-Томовска.

Според УЈП, целта на електронското пријавување е да се намали корупцијата и непотизмот, а тоа најдобро може да се направи со што е можно помал контакт меѓу граѓаните и даночниот службеник.

Во 2011 година УЈП услужи 200.000 граѓани, и се очекува барем 30 отсто од нив да ја користат оваа нова услуга.

4 коментари на “Пријавете данок преку Интернет

  1. I sega 200 000 gragjani koi zakonski se obvrzani da podnesat danocna prijava za da ne se turkaat treba da plata 830/950 den. za podnesuvanje na 1 edinstvena danocna prijava. Bravo!!! Izvinete, ama mnogu mi e poeftino da si pocekam na salter. Ako ne sakate da se turkame sertifikatot treba barem za godisnata danocna prijava da e besplaten.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии