Претпазливо со лозинките, вели Мicrosoft

Најчесто напаѓано корисничко име е ‘Administrator’, а потоа следат личните имиња. Автоматските напади лесно можат да се испрограмираат и да напаѓаат и македонски имиња, затоа користењето на личното име, па и презиме, воопшто не е препорачливо.

Што се однесува до лозинките, најчесто нагаѓаната е ‘password’, а потоа следат ‘123456’… Лично знам двајца кои ја користат втората лозинка, еден од нив користи ‘654321’.

„Само сакаме да им го покажеме фактот дека лозинките од 8-10 карактери, па и оние кои се подолги од 10 до 15 карактери не се безбедни доколку можат да се најдат на речникот.“, пишува Мicrosoft.

Еве неколку совети од Microsoft за побезбедна лозинка

  • Kористете комбинација на букви и бројки.
  • Користете големи и мали букви.
  • Направете ги подолги. Тоа не значи дека е подобра, но може да помогне, вели Microsoft.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии