Покрај негодувањата на Apple Европа побара универзален полнач

Apple неодамна остро се спротивстави на европските барања за универзален стандард за полначите за телефон. Компанијата се закани дека ова ќе значи поголемо загадување и намалување на иновативноста, но ова не ги поколеба Европјаните.

Европската Унија побара стандардизација за сите полначи на територијата на Европа. Претставниците во Европскиот парламент гласаа 580 гласа за и 40 гласа против. Ова треба да обезбеди не само поголема „удобност“ со уредите туку и можност за помал електронски отпад. Купувачите едноставно ќе можат да не купат полнач и да го користат стариот, пишува Reuters.

Кога се во прашање производителите на Android уреди тука речиси и да нема преголеми отстапувања. Најголем дел од полначите се исти, иако не сите телефони се со новиот USB-C стандард.

Покрај жичаните полначи Европа побара да се преземат мери и безжичните полначи да можат да се користат со повеќе уреди.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии