Поголема безбедност со авторизација на USB Type-C

Една од најголемите опасностите кои доаѓаат со USB стикчињата секако е опасноста од пренесување на малициозен софтвер. Непрофитната организација USB Implementers Forum работи на програм за автентикација на Type-C USB што ќе помогне за заштита.

Идејата е да се спречат напади со малициозен фирмвер, но и USB да оневозможи користење на несоодветни полначи.

Алатката за автентикација ќе доаѓа со стандарден протокол за автентикација на: Type-C полначи; уреди; кабли; извори на енергија. Ќе доаѓаат и со поддршка за автентикација преку USB податочниот и контактот за полнење, а ќе биде овозможено 128-битна криптографска заштита, вели ZDNet.

На заштита се работи и на Chrome OS и на iOS. Двата оперативни системи нема да дозволат вчитување на податоци од USB ако екранот на уредот е заклучен.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии