Погледнете каде живее интернетот: Google ги откри своите податочни центри

Google ги отвори вратите на своите досега тајни податочни центри, претставувајќи ja прекрасно дизајнираната инфраструктура од цевки, системи за вентилација, серверите и сите други кабли низ која се индексираат 20 милијарди веб страни секој ден, се процесираат 3 милијарди дневи пребарувања дневно, и се собираат огромен број податоци од користењето на Google-овите сервиси од 1 милијарда корисници потребни за таргетирани реклами и персонализирани услуги. Затоа и Google со овие фотографии вели „погледнете каде живее интернетот“. Но, интересно, ниту еден од прикажаните центри не е тој од седиштето на Gogole во Маунтин Вју во Калифорнија.

Фотографиите од центрите и локациите во Финска, САД и Белгија, заедно со виртуелна тура низ центарот во Северна Каролина преку Street View, се објавени на нов веб сајт.

[youtube]avP5d16wEp0[/youtube]

4 коментари на “Погледнете каде живее интернетот: Google ги откри своите податочни центри

  1. Добар дел од интернетот, ако не и поголем живее и во дата центрите на Циско кои се исто толку, ако не и повеќе импресивни. Особено Allen Data center Texas.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии