Подкаст: Skills that pay the bills – Ресурси за млади претприемачи има, но потребна е поддршка

Skills that pay the bills е подкаст на Радио МОФ. Подкастот, разработува теми како претприемништво, младински вештини, самовработување, иновативност, маркетинг, состојба со родовиот јаз во приватниот сектор и слично. IT.mk не учествува во креирањето на содржината, но веруваме дека овие теми се важни и треба да ги споделиме со читателите.


Гости во овој подкаст на Радио МОФ им се Стивен Бренд и Кристин Кетелбор од Институтот „Вилијам Дејвидсон“ од Универзитетот Мичиген. Темата на подкастот се младите во Македонија и можностите за претприемништво.

„Академските институции се фокусираат на теорија, а ве тестираат на знаење. Но, претприемништвото не е само знаењето туку и светогледот. Колку студентите имаат смелост да се исправат кога нема да успеат, и да размислуваат поинаку. Тоа не секогаш се случува во училницата бидејќи тие се фокусираат на информацијата и задачите. Но, во неформалното образование нема толку очекувања и имате повеќе можност да размислувате слободно и да учете кога навистина ви треба информацијата. Јас тоа го нарекувам – навремено учење. На пример, морам да направам буџет, тогаш е време да научам како се прави тоа“, вели Бренд.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии