Победничките eвропски стартапи од The Europas наградите

Иако делува детски сепак Moshi Monsters делува како сериозен бизнис кој предвидува додатни 100 милиони долари приходи од стока како играчки, картички за тргување, магазини и книги.

Како најдобар нов стартап победи шведскиот Flattr кој е механизам за плаќање/донирање за содржина. Flattr корисникот плаќа мала сума по што може да клика на Flattr копче на разни сајтови да ги распредели парите меѓу тие сајтови. Интересно Flattr е проект стартуван од Петер Сунде, еден од основачите на контроверзниот Pirate Bay.

За најдобар бизнис стартап е одбран Tradeshift што е едноставна и бесплатна алатка за испраќање фактури на мрежа од бизниси. Сервисот не се инсталира, достапен е на веб преку сите прелистувачи и ги архивира сите документи.

За најдобар маркетинг стартап на The Europas е избран Cognitive Match која е компанија составена од експерти кои градат систем кој ќе ја искористи вештачката интелигенција, математиката, психологијата и семантичките технологии да направи систем кој ќе ги таргетира индивидуалците со соодветна технологија во реално време.

Whipcar е најдобар европски еколошки ИТ стартап што е всушност прва во светото peer-to-peer мрежа за изнајмување на автомобили. Whipcar e најеколошки бидејќи може да го промени начинот т.е да го намали користење на автомобилите.

Најдобар хардверски стартап е Maxroam SIM roaming card. Картичката делува како модем за лаптопот или мобилниот за поврзување на интернет без грижа за огромни роаминг трошоци.

За најдобар оснoвач на стартапи е прогласен Ерол Дамелин, ко-оснoвач на Wonga.com, сервис за изнајмување на мали суми пари.

За најдобар инвеститор/фонд на The Europas е избрана Index Ventures, компанија специјализирана за инвестиции во ИТ и компании кои се бават со науката.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии