Победа и пораз за македонската репрезентација на отварањето на Светското првенство

Започна Светското е-спорт првенство во Counter Strike Global Offensive кое се одржува во Каошиунг. На првиот ден македонската репрезентација одигра два натпревари и забележа победа и пораз.

Репрезентацијата успеа да дојде до победа против со 16:1 успеа да дојде до 3 бода против Team Namibia од Намибија. Тимот Aequus од Израел ја победи македонската репрезентација со 16:9. Ова значи дека одлучувачки за поминувањето на групатa останува следниот натпревар.

Во првото коло Aequus од Израел го победи AaB од Данска со 16:2; AaB во второто коло ги победи Team Namibia со 16:0. Vilay eSports и AeB esport во директен натпревар ќе „решат“ кој тим оди понатаму.

Изгледот на табелата е следен:

Група Б M W T L RD P
Aequus 2 2 0 0 21 6
Vilay 2 1 0 1 8 3
AeB 2 1 0 1 2 3
Namibia 2 0 0 2 -31 0

Претставник на Македонија е тимот на Vilay Esport, во состав: Борче „boro“ Ѓоргиевски, Кристијан „kilera“ Куковски, Димитар „ranniN“ Аврамоски, Иван „sao“ Цветаноски и Душан „duksi“ Кацески.

Од претходно веќе знаевме дека за да ја поминат групата и да продолжат понатаму на Светското првенство на репрезентативците ќе им бидат потребни 2 победи. Репрезентацијата вечерва ќе го игра клучниот натпревар за останување на првенството. Е-спорт фанатиците можат да ги следат настпреварите во живо на Twitch.

За повеќе податоци од Светското еспорт првенство, следете ја страницата на Македонската еспорт федерација.