PlayStation Classic е базиран на емулатор со отворен код

Дејан Соколоски

во Хардвер

Не толку одамна Sony ги израдува фановите кога најави Classic конзола. Стануваше збор за модерна верзија на PlayStation 1 на која ќе може да се играат старите хитови.

За рекреирање на ова искуство конзолата сепак нема да го користи стариот хардвер, туку ќе имаме нов хардвер со нов софтвер. Интересно за рекреирање на игрите Sony ќе го користи PCSX ReARMed емулаторот, јави ArsTechnica.

Дури и самиот емулатор кој се користи е ретро. ReAEMed беше развиван и одржуван од 2000 до 2003 година. Тоа што најверојатно повеќе ги интересира потенцијалните купувачи е дека емулаторот овозможува поддршка за мрежно играње, за снимање и за враќање на позиции.

Коментарите се поделени. Дел велат дека токму ова е одличен показател дека отворениот код е корисен и сите имаа корист, додавајќи дека сега Sony би требало да донира во некаков фонд и да помогне. Другите коментари велат дека Sony треба да си развие сам платформа која наместо да користи бесплатна платформа.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии