Pixar ја објасни математиката зад нивните филмови

Математиката има клучна улуга насекаде, но никој од нас најверојатно не ја препознава кога ја гледа на телевизија. Собирање, множење, тригонометрија и геометрија и уште цел куп математички операции, имаат своја улога во креирањето на цртаните филмови на Pixar. Поместување, ротирање, зголемување на карактерите, па и нивно рафинирање во сите овие сегменти на анимацијата Pixar користи најразлични математички операции. Погледнете го целото TED видео на Тону Дероуз од Pixar во кое освен математиката, ќе можете да видите и мал дел од софтверот, но и да се потсетите на дел од симатичните карактери од Pixar.

[youtube]_IZMVMf4NQ0[/youtube]

1 коментар на “Pixar ја објасни математиката зад нивните филмови

 1. Интересно видео. Али ова постов ми е ко да не сска дека информатиката неможе без математика :)

  Си имам ја тон фрустрации против математиката стекнато на ПМФ, си знам тоа :)

  Америве ми викаат абе некако ко да сум приметил вие источно европејците сте многу добри математичари, зашто е тоа така?
  – Па дека образовниот систем ни е outdated!

  Не се може без математика за:
  Истражувачи (ph,researchers)
  Криптографија (уствари ова е математичка дисциплина, не информатичка, ние само имплементираме готови алгоритни)
  Графика (графика во стил ОпенГЛ, не дизајн)

  Така-така потрено (90% луѓето од МК факултети се тука):
  Девелопер (т.е. зависи што програмирате, ама и да ви треба ви треба само основната математика)

  Не е потребно (освен обична аритметика)
  Систем инженери
  Мрежни инженери
  Датабази Архитекти
  Безбедност

  ИТ

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии