Петмина криминалци се обвинети за „најголемата хакерска кражба во историјата на САД“

Петмина криминалци од Русија и Украина се обвинети за „најголемата хакерска кражба во САД“. Против петмината е покренато обвинение за празнење на над 160 милиони кредитни и дебитни картички, јавува BBC. Владимир Диркман, Александер Калинин, Роман Котов, Димитриј Смиланетс од Русија и Микхаил Ријтиков од Украина, се обвинети за хакерски напад и заговор за измама.

Криминалците се здобиле со стотици милиони долари пробивајќи ги SQL базите на неколку компании во САД, помеѓу кои: Nasdaq, Visa, Dow Jones и JC Penney. Броевите на кредитните картички биле продавани за 15 до 50 долари, а некои биле префрлани на празни картички за да се крадат средства од банкоматите. Само три од компаниите пријавиле дека им недостасуваат 300 милиони долари. Ограбени се и повеќе европски компании помеѓу кои и францускиот Carrefour и Dexia Bank Belgium.

„Овој криминал е навистина современ. Тие кои имаат експертиза и бескрупулозност да ги пробијат нашите компјутерски мрежи се закануваат на нашата економска благосостојба, нашата приватност и на националната безбедност.“ вели обвинителот Пол Фишмен.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии