Овие девет хакери се „Мајстори на измамата“

Џонатан Џејмс, Кевин Митник и Владимир Левин се дел од хакерите кои најдоа место на инфографикот Masters of Deception. Листата е правена според материјалната штета која ја предизвикале нападите, но и според софистицираност на нападот. Најголем дел од нападите се мотивирани едноставно поради предизвикот, дел се финансиски мотивирани, а некои само сакаа да ја согледаат големината на Интернетот. Има и такви кои бараа докази за посети на вонземјани. Омилени цели на напаѓачите се NASA, FBI, Владата на САД, банки, било кои сајт од кои може да се соберат податоци за кредитни картички, па дури и 10 отсто од целиот Интернет. Што се однесува до предизвиканата штета, се движи од 41.000 долари, па се до 1,2 милијарди долари.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии