Ова не е сатира: Facebook ќе ги маркира лажните вести за да не се збунат корисниците

Facebook ќе им помогне на корисниците да ја препознаат лажната вест од Onion и други слични сајтови, вели BBC. Корисниците кои споделуваат сатирични вести сигурно знаат дека се работи за лажни вести, но проблемот, кој Facebook сака да го реши, e кај другите корисници кои ја гледаат споделената вест и не се сигурни дали изворот е вистинит. Сатиричните вести често се спакувани како медиумски продукт, и често се добро напишани, иако ирационални, па многумина корисници им веруваат и ги сфаќаат здраво за готово како вистински вести.

Друштвената мрежа потврди дека прави тест со мал број на корисници така што им покажува текст [Satire] пред линкот до лажните вести. Фидбекот ќе пресуди дали маркирањето на содржина ќе им помогне на корисниците да ги разликуваат лажните од вистински вести.

Но, тешко е да се верува дека Facebook ќе успее да ги препознае лажните вести од македонските сатирични сајтови како Брејкинг.нет.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии