Ова е првото вистинско оружје направено со 3Д принтер?

3Д принт е техника која овозможува производство на готов модел од дигитална копија. Добрата вест е дека ова значително го олеснува процесот на производство дури и во домашни услови. Но, лошата вест е што 3Д принтерите се толку софистицирани, а и дигиталните модели се респространети дури и за оружје.

Беше само прашање на време пред некој неодговорен сопственик на 3Д принтер да произведе целосно оружје. TheNextWeb јавува дека ентузијастот за оружјe „HaveBlue“, на својот Stratasys 3Д принтер за прв пат изработил функционален дел од .22 калибарски пиштол. Потоа го склопил оружјето и испукал повеќе од 200 куршуми со него!

Иако станува збор за еден изработен дел, според американскиот Закон за контрола на oружје , овој дел се вбројува во огнено оружје. 3Д модел на делот веќе подолго време стои на интернет.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии