Ова е Emma, преносен уред кој ќе им помогне на луѓето со Паркинсонова болест

Развојниот центар на Microsoft во Кембриџ, изработи уред налик на часовник кој во иднина може да им помогне на пациентите со Паркинсон. Прототипот на уредот го изработи директорката на иновативниот центар Хајанг Женг. Нејзината пријателка, уметницата Ема Лотон, ја има оваа болест и со години не црта или пишува.

Уредот сега е надвор од концепт фазата и постои прототип. За жал Emma не се справува со болеста, туку ги намалува треперењата. Благодарение на ова, Ема за првпат по многу години пишува и црта.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии