O'Рајли: Состојбата на Интернет оперативниот систем

„Веќе неколку години градиме Интернет оперативен систем. Подсистемите на оперативниот систем немаат само пристап до уредите, туку и пристап до информациите.“ вели г-дин. О’Рајли.

Предизвикот што не чека е дали интернет оперативниот систем ќе функционира како и до сега, користејќи компатибилни услуги од разни компании, или ќе користи услуги само од еден провајдер. Пример, Facebook со Open Graph се стреми да стане друштвен оперативен систем, сервисите на Google се повеќе водат кон Google, Аpple гради систем каде од уредот до облакот е контролиран од нив….

„Колку и да е добронамерен играчот, природата на капитализмот е да се извлече се повеќе и повеќе од екосистемот.“

Покрај видеото подолу, повеќе за идејата за Интернет ОС ќе најдете на O’ReillyRadar.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии