Одиме во Финска, таму секој мора да има 1Mbps интернет!

„Гледаме на улогата на интернетот во секојдневниот живот на финците. Интернет услугите не се само за забава.“ вели финската министерка за комуникации Суви Линден.

Финска е една од најразвиените ИТ земји каде 90 отсто од населението има пристап до брз интернет. Со поврзување на сите граѓани финците ќе можат да се фокусираат на обезбедување веб јавни услуги што ќе ги олесни процесите за работа. Но тие не застанува тука. Финска планира до 2015 година секој корисник да има пристап до 100 Mbps брз интернет.

За споредба интернет пенетрацијата во Македонија е околу 45 отсто, со интернет брзина од 1 до 40 Mbps, зависно од понудите.

2 коментари на “Одиме во Финска, таму секој мора да има 1Mbps интернет!

    1. 100 mbps се мисли на тоа дека финците ќе имаат толку брз интернет до 2015 година.

      Во секој случај, тnx на забелешката. :)

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии