Од оригами до роботи кои се трансформираат – Џејми Паик на TED

Дејан Соколоски

во Свет

Најголем дел од нас кога ќе ни се спомне робот веднаш или речиси веднаш помислуваме на хуманоидни роботи, но не и Џејми Паик. Џејми Паик е професор и директор на лабораторијата за реконфигурабилна роботика на Политехничкото училиште во Лозана и работи на роботи кои можат да ја променат својата форма.

Рoботите кои може да ја менуваат својата форма во суштина започнуваат како 2Д-објект и од комбинација на робот и оригами, доаѓа и името на овие роботи – робогами. Во својот TED-говор г-ѓа Паик зборува за равојот на овие роботи, а може да се види и како различна конфигурација на роботот се користи за надминување на различни препреки. Сепак она што е уште поинтересно се предвидувањата за иднина и предизвиците со кој се соочува нејзиниот тим.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии