Oatmeal успеа да го купи Музејот на Тесла

Откако ги собраа  потребните средства за Музеј на Никола Тесла, Метју Инман, основачот на Oatmeal и непрофитната група „Tesla Science Center at Wardenclyffe“, полека го завршуваат проектот за изградба на музеј и на 5 октомври ја купија локацијата на која ќе биде изграден музејот.

IndieGogo проектот заврши со речиси собрани 1,4 милиони долари од ентузијасти и донатори. Со оглед на тоа дека музејот е поддржан и од државата Њујорк, беше потребно да бидат собрани 850.000 долари, а втората половина од парите ќе ги донира Њујорк. Со оглед на тоа дека оваа сума беше и повеќе од доволна, минатата недела ја купија локацијата од 65.000 m2 каде ќе биде изграден музејот.

Локацијата за музејот е на местото каде што се наоѓаше лабораторијата на Никола Тесла, а до неодамна беше во сопственост на Agfa коорперацијата. За негова изградба се донирани средства од над 100 различни држави и 33.254 донатори.

ArsTechnica подсетува за историјатот на локацијата. идејата на Тесла била имотот да се користи коако вектор за транс-Атланска бежична комуникација, емитување и безжична енергија. Лабораторијата освен зградата имала и  54 метри висок предавател.  Во 1917 година Никола Тесла го продал имотот за 20,000 долари, за да ги плати хотелските сметки во Waldorf-Astoria.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии