Nvidia го претстави првиот quad-core мобилен процесор

Ова е првиот четири јадрен процесор за мобилни и со производство ќе почне во август. Од Nvidia велат дека моќта на овој процесот е 5 пати појака од онаа на процесор со двојно јадро, какви денеска најчесто се користат во мобилната индустрија. Мора да се напомене содржи и 12 јадрена GeForce графичка картичка.

Nvidia има и конкурент тука воQualcomm, кои во исто време наMobile World Congress го презентираа нивниот чип, но нема ќе почнат да го произведуваат се до почетокот на 2012.

Преминувањето на четрири јадрени процесори е значаен напредок, со оглед на тоа што и дво јадрените процесори за мобилни се доста нов стандард.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии