Новите батерии од графен на Samsung, ќе се полнат за 12 минути

Дејан Соколоски

во Свет

Image courtesy of Samsung

Samsung јави дека компанијата направила значен исчекор во развојот на батерии од графен. Ова ќе овозможи 45% поголем капацитет на батериите и полнење за 12 минути.

„Теоретски батерија базирана на graphene ball се полни за само 12 минуити. Дополнително, батеријата е стабилна на 60 целџиузови степени“

Добра вест е што Samsung работи и на технологија за поефикасно синтетизирање на графен. Си помош на SiO2, компанијата успеа да синтетизира големо количество на 3д форма во облик на пуканки. Графенот се користи во Li-Ion батериите како заштитен слој за катодата и андодата.

Сегашната технологија на Li-Ion батерии се чини дека е до границата, и за поголеми и подобри батерии се потребни нови материјали. Графенот последниве неколку години се појавува се повеќе и тоа во куп најразлични технологии.

Батеријата е стабилна и на температури од 60 степени целзјусови, што е важно за електричните возила.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии