Новиот iPhone 13 е кошмар за сервисерите

Дејан Соколоски

во Мобилни

Покрај потребата за соодветни алатки за отворање и делови сервисерите со новиот iPhone 13 имаат уште една нова и се чини досега најголема пречка. Речиси секој резервен дел на телефонот не функционира ако ги замени самиот корисник или неовластен сервисер. Грешки јавуваат дури и менувањето на батеријата или дисплејот, но барем телефонот и продолжува да работи и по замената. За остатокот на деловите како камера или логичката плочка менувањето значи и крај на нормалната работа. Apple софтверското заклучување на резервните делови го започна на претходниот модел, а се чини дека со новите уреди отиде и чекор подалеку.

Неоставањето на можност за сервисирање надвор од сервисите на Apple се сериозен проблем за „правото на поправка“. Дополнително иако Apple се обидува да биде „зелена“ компанија, сепак пократкото траење на електрониката значително влијае на е-отпадот.

1 коментар на “Новиот iPhone 13 е кошмар за сервисерите

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии