Нов безбедносен пропуст во Windows

Microsoft објави дека е пронајден нов безбедносен пропуст во Windows. Напаѓачите со користење на пропустот може да активираат малициозен код на компјутерот на жртвата. Овој пропуст постои на сите верзии на Windows иако е ограничен на Windows 10.

Со оглед на тоа дека пропустот е активен, нема премногу детални за целиот процес. Пропустот е во начинот на кој оперативниот систем ги рендерира фонтовите и тоа се однесува на начинот Adobe Type Manager Library работи со „специјано-изработен мулти-мастер фонт“ Adobe Type 1 PostScript.

Пропустот е отворен е најопасен за корисниците на Windows 7 за кои не е предвидена безбедносна закрпа. Единствено корисниците на Enterprise верзијата ќе добијат надградба на оперативниот систем.

Она што е загрижувачко е што Microsoft веќе има сознанија за мал број напади кои преку овој пропуст напаѓаат одбрани цели.

Надградбата е најавена за 14 април, а за корисниците на зафатените оперативни системи на страницата на Microsoft веќе има совети за чекорите кои треба да ги направите за да бидете безбедни.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии