„Каовиот ентузијазам ги инспирираше другите научници да ја споделат неговата визија за иднината на оптичките кабли… Денес оптичките кабли го прават циркулаторниот систем што го гради комуникациското општество.“ пишува Кралската академија за откритието на г-дин. Као.

Вториот дел од Нобеловата награда ќе го поделат физичарите Вилиард Бојл и Џорџ Е. Смит, кои ги открија првата технологија за сликање со дигитален сензор, CCD сензорот, во 1969 година. CCD сензорот се базирани на законот на фотоелектричниот ефект, за чие откритие Албер Ајнштајн ја доби Нобелова награда во 1921 година.

„CCD е електронското око на дигиталната камера. Ова ја револузионицирањше фотографијата, така што светлото сега може да биде фатено електронски наместо на филм“ вели Кралската академија.

Честитки за одличните откритија.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии