Нема „страшни“ новини во најавениот Linux kernel 3.0

Со новата 3.0.0-rc1 верзија кодот е оптимизиран за AMD Fusion и Intel-овите Ivy и Sandy Bridge процесори и има подобрени графички драјвери.

Сепак, како што вели г. Торвалдс големи промени нема, туку само поново нумерирање. Претходната 2.0 верзија беше објавена пред 15 години.

„Секако, ги имаме стандардните промени на две-третини од драјверите, и многу случајни поправки, но поентата е дека 3.0 е само за менување на бројот, не правиме KDE-4 или Gnome-3. Нема новини, нема специјално страшни нови опции, ништо од таков вид… Нема ABI промени, нема API промени, нема магични нови опции, само стабилен бавен прогрес.“

1 коментар на “Нема „страшни“ новини во најавениот Linux kernel 3.0

  1. Ве молам сменете ја првата реченица од текстот, или поточно делот: "Креаторот на оперативниот систем со отворен код, Линус Торвалдс" бидејќи не е точно. Линус Торвалдс е креатор на јадрото, или кернелот на системот, а Ричард Сталман е креаторот на оперативниот систем GNU… (http://www.gnu.org/)

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии