Научниците открија нов побрз метод за проценка на батериите од електричните возила

Електричните возила се одличен начин да се намали загадувањето на воздухот од возилата, но и самите доаѓаат со предизвици како „Што со батериите ако не нефункционални?“.

Еден од проблемите е што и самото тестирање на батериите е што овој процес трае три часа. Но не повеќе. научници од Универзитетот Ворвик разви метода со која тестирањето на батериите трае само 3 минути. Со ова значително се скусува периодот за оценување на употребливоста на батеријата, што е важно и за понатамошниот пат на батеријата, поточно дали може повторни да се употребат, рециклираат или да се фрлат.

Ова е важно бидејќи во општ случај батеријата има подолг век на траење од самото возило. Електричниот мотор може да откаже или да биде уништен некој дел од возилото, но батеријата и по овој период може да задржи 70 отсто од првичниот капацитет. Дури и да не е доволно за возила можеби ќе биде доволно за некаква друга примена. Со ова ќе се продолжи животниот век на батериите пред да треба да се исфрлат, а со ова и ќе се добие поголема вредност од една батерија, вели Next Web.

Секако ова се одлични вести и дополнителното намалување на загадувањето е добредојдено, уште повеќе што дел од материјалите во батериите се штетни за околината.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии